7 podcasts over de Indische en Molukse cultuur en geschiedenis

Wij hebben een selectie gemaakt van podcasts over de Indische en Molukse cultuur en geschiedenis. Een podcast is een soort radio-uitzending op internet en het verschil met de ouderwetse radio is dat je zelf bepaalt wanneer je jouw favoriete podcast luistert. Er zijn ontelbare podcasts over allerlei onderwerpen te vinden.

podcast indisch moluks

1. Postcast
Postcast is een podcast waarin Elise Doll en de theatermakers Silas Neumann en Nikki Manuputty in gesprek gaan met wisselende gasten over brieven van Indische Nederlanders en Molukkers over of uit de Tweede Wereldoorlog, de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en repatriëring.

 

2. Molukse wijken
In 2021 is het op de kop af 70 jaar geleden dat Molukkers naar Nederland kwamen. In 1951 waren het voornamelijk militairen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger, ofwel het KNIL die met hun gezinnen arriveerden. Ze werden ondergebracht in speciale wijken verspreid door heel Nederland. Wat is er na al die jaren over van de speciale Molukse wijken, wat maakt ze bijzonder en in hoeverre hebben ze nog bestaansrecht? Gesprekken met bewoners over identiteit, afkomst en toekomst.

 

3. Revolusi
Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid.

 

4. Indisch Herinneringscentrum
Het Indisch Herinneringscentrum houdt de herinnering levend aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, de daaropvolgende Bersiap, dekolonisatie en migratie.

 

5. De Indische Podcast
Tussen 1946 en 1966 arriveerden vele tienduizenden Indische-Nederlanders uit Indonesië in ons land. Zij waren niet meer welkom in het nieuwe Indonesië vanwege hun Nederlandse gezindheid. Hoe is het hen vergaan in het land dat weliswaar hun land was, maar waar men niet zat te wachten op deze medeburgers met (soms) een kleurtje? In diverse afleveringen vertellen zij hun verhaal.

 

6. Het Spoor Terug: Een vergeten Indische kampgeschiedenis
Het verhaal van de Indisch-Japanse familie Hiraki. Zij werden na de aanval op Pearl Harbor in 1941 hardhandig door de Nederlandse Koloniale overheid in Indië opgepakt en geïnterneerd, een geschiedenis die ze langs vier kampen in drie verschillende landen zou leiden. Een documentaire van Pieter-Bas van Wiechen.

 

7. Het Spoor Terug, Vergeten door het vaderland, Indische Nederlanders
In het Spoor Terug: „Jullie bestaan niet”, over de vergeten groep Indische Nederlanders die nog steeds in Indonesië woont. Ooit werden ze als Nederlander in Nederlands Indië geboren. Ze spraken Nederlands en ze voelden zich ook Nederlander. Maar toen ze na de dekolonisatie van Nederlands Indië naar Nederland wilden, weigerde de regering in Den Haag ze te te erkennen. Met hun bruine moeders moesten ze maar in hun land blijven, kregen ze op de ambassade in Jakarta te horen. Zeventig jaar na de onafhankelijkheid wonen de duizenden achterblijvers van destijds en hun nazaten veelal in bittere armoede in Indonesië. Sommigen verblijven er zelfs illegaal. Ze voelen zich nog steeds vergeten en niet erkend door Nederland. Een programma van Wilma van der Maten, die hierover ook het boek: „Vergeten door het Vaderland” schreef, dat onlangs verscheen.

 

Previous
Previous

Frans Schreuder over het monument voor de slachtoffers van Tarakan

Next
Next

Guus en Johnny Laporte, broers en topmuzikanten